Orbán: Odrazili sme tri pokusy o puč

10.02.2012 Celý región

Budapešť 10. februára (TASR) – Voči maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi boli v blízkej minulosti vykonané tri pokusy o puč. Počas trojdňového zasadania parlamentných frakcií vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodamekratickej ľudovej strany (KDNP) v severomaďarskom Egri to tvrdil vo štvrtok sám Orbán.

Podľa maďarského denníka Népszabadság predseda vlády povedal, že do pokusu o jeho zvrhnutie sa zapojili maďarskí a zahraniční diplomati, ako aj televízna stanica CNN.

Premiér vyjadril názor, že CNN priebežne naznačovala, ako jeho pozícia slabne aj v kruhoch vládnych strán. Orbán však zdôraznil, že pokus o puč sa podarilo odraziť.

Podpredseda vlády a minister pre verejnú správu a spravodlivosť Tibor Navracsics v maďarskej komerčnej televízii ATV povedal, že nevie o pokusoch o puč. \"Nie je potrebné, aby som o takýchto prípadoch vedel,\" konštatoval Navracsics, ktorý je v súčasnosti v Bruseli a ktorý dodal, že nechce reagovať na záležitosti, o ktorých ani nevie, či vôbec odzneli.

Politológ János Simon v rannej relácii maďarskej verejnoprávnej televízie M1 povedal, že mnoho sprisahaneckých teórií je podložených, a svedčí o tom aj história.

Podľa jeho slov vlani na jar zaznelo z úst vtedajšieho slovinského premiéra, že voči Maďarsku začnú kampaň, v rámci ktorej Maďarsko \"rozoberú na kúsky a ponížia\". \"Dá sa predpokladať, že za tým stála veľmi silná hospodárska nadnárodná skupina a s ňou aj médiá sústredené okolo západoeurópskej ľavice,\" konštatoval politológ.

Simon poznamenal, že podľa médií pokusu o puč sa zúčastnila aj diplomatická sieť. Podotkol, že v maďarskej diplomatickej sieti došlo iba k malým zmenám, napríklad v Južnej Amerike a v Poľsku slúžia ešte stále diplomati z éry vlády Ferenca Gyurcsánya.

Politológ pripomenul, že americký profesor Charles Gati, hlavný poradca šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej, niekoľko dní po prevzatí moci Orbánom vyhlásil, že urobia všetko proti jeho vláde.

Simon vyjadril presvedčenie, že komunikácia Orbánovej vlády v otázke sebazáchovy niekde zaspala.
 

Vyberte región